Varmt välkommen till Nordiskt lärcenter! Vi är glada att du har valt att fortsätta dina studier hos oss. Här nedan finner du viktig information om vad som gäller vid prövning hos oss. Vi uppmanar dig att läsa igenom detta noggrant för att säkerställa att du är väl förberedd.

Vad är en prövning?

En prövning är en möjlighet för dig att få ett betyg i en kurs utan att behöva delta i den ordinarie undervisningen. Du kan genomföra en prövning för att höja ett befintligt betyg eller för att få ett betyg i en kurs du tidigare inte läst.

Prövningens Struktur

Prövningen består av en skriftlig och i de flesta fall även en muntlig examination samt laborationer, där du självständigt visar att du behärskar kunskapskraven enligt kurs- eller ämnesplanen. För kurser som inkluderar nationella prov (NP) ingår detta som en del av prövningen. Du kan läsa mer om NP på Skolverkets webbplats. Prövningen i dessa kurser är uppdelad på två tillfällen: den muntliga delen genomförs vid det första tillfället, och den skriftliga delen vid andra tillfället.

Ingen Handledning eller Lärarkontakt

Inför prövningen erbjuds ingen handledning eller kontakt med lärare. Den enda information du får är den som finns på vår webbplats och som skickas ut med din kallelse.

Rätt till Prövning

Om du för närvarande studerar på gymnasieskola eller gymnasiesärskola har du inte rätt att göra en prövning i samma kurs inom den kommunala vuxenutbildningen om du redan har betyget E eller högre i kursen.

Förberedelser inför prövningen

· Kursinnehåll: Se till att du är väl insatt i kursplanen och har goda kunskaper i kursens innehåll. Prövningen baseras på samma kunskapskrav som gäller för ordinarie undervisning.

· Studiematerial: Det är ditt ansvar att själv införskaffa och förbereda det studiematerial som behövs inför prövningen.

Så här anmäler du dig och avgift

· Anmälan: Prövning erbjuds vid flera tillfällen under året. Du måste anmäla dig till prövningen senast på det datum som anges av skolan, anmälan sker på skolans hemsida.

· Avgift: Prövningen kostar 500 kr, vilket är en administrativ avgift. Observera att både anmälan och ditt val av kurs är bindande.

· Avgift: Om du tidigare har fått betyget F i en kurs du läst på Komvux behöver du inte betala prövningsavgiften. För att få avgiften borttagen, skicka in en kopia av ditt betyg i samband med anmälan.

· Sista Betalningsdag: Om betalningen inte har kommit in innan sista betalningsdag förlorar du din plats till prövningen. Du får information om hur du betalar avgiften via e-post när din anmälan är bekräftad.

· Återbetalning och Flytt: Avgiften återbetalas inte och flytt av prövningsdatum är ej aktuell.

Utebliven Närvaro

Om du uteblir från provtillfället får du tyvärr ingen ny tid. Du är välkommen att söka på nytt till nästa prövningstillfälle som vi erbjuder.

Betygssättning och resultat

· Bedömning: Ditt resultat bedöms enligt samma kriterier som för elever som följer den ordinarie undervisningen. Betyg sätts utifrån hur väl du uppfyller kursens kunskapskrav.

· Resultat: Du får ditt betyg 14 dagar efter prövningen. Betyget skickas till dig via e-post.

Övrig information

· Omtag: Om du inte är nöjd med ditt resultat har du rätt att genomföra en ny prövning vid ett senare tillfälle. Observera att ytterligare avgift kan tillkomma.

· Fusk: Fusk accepteras inte och leder till att prövningen underkänns. Vi tar detta mycket seriöst och vidtar åtgärder vid behov.

· Legitimation: Vid både skriftligt och muntligt prov måste du kunna uppvisa giltig fotolegitimation.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, tveka inte att kontakta vår support. Vi finns här för att stödja dig genom hela din studieresa.

Vi önskar dig lycka till med dina studier och hoppas att din tid hos oss blir givande!

  1. Utforska Utbildningsmöjligheter
  • Gå till din kommuns hemsida och leta efter information om Komvux eller vuxenutbildning.
  • Utforska vilka kurser och utbildningar som erbjuds. Du kan välja att läsa enstaka kurser för att komplettera dina betyg eller hela utbildningar för att få en ny yrkeskompetens.
  1. Kontakta Studie- och Yrkesvägledare
  • Om du är osäker på vilka kurser eller utbildningar som passar dig, kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare (SYV) på din kommun eller Nordiskt lärcenters vägledning. De kan hjälpa dig att planera dina studier utifrån dina mål och behov.
  1. Samla Nödvändiga Dokument
  • Förbered de dokument som behövs för ansökan. Detta kan inkludera tidigare betyg och andra intyg som krävs för den utbildning du söker.
  1. Skapa ett Konto på Ansökningsportalen
  • De flesta kommuner har en online ansökningsportal för Komvux. Du behöver skapa ett konto och logga in för att påbörja din ansökan.
  1. Fyll i Ansökan
  • Välj de kurser eller utbildningar du vill söka till.
  • Fyll i dina personuppgifter och ladda upp de nödvändiga dokumenten.
  • Motivera din ansökan om det krävs, och specificera om du har några särskilda behov eller önskemål.
  1. Skicka in Ansökan
  • När du har fyllt i alla uppgifter och bifogat nödvändiga dokument, skickar du in din ansökan genom ansökningsportalen.
  1. Vänta på Antagningsbesked
  • Efter att ha skickat in din ansökan, kommer du att få ett antagningsbesked när kommunen har behandlat din ansökan. Tiden det tar kan variera beroende på kommunen.
  1. Tacka Ja till Platsen
  • Om du blir antagen till en kurs eller utbildning, behöver du tacka ja till platsen för att säkra din utbildning.
  1. Förbered Dig för Studierna
  • När du har tackat ja, kommer du att få information om kursstart, läromedel, och andra praktiska detaljer av skolan. Förbered dig genom att införskaffa eventuella böcker och planera dina studier.
  1. Börja Studera
  • När kursen startar, är det dags att börja studera.

Har du några funderingar?

Hör av dig till oss så svarar vi på dina frågor.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning?

Kontakta [email protected] så hjälper vi dig.

Kontakta oss