Vad är validering?

Validering är en strukturerad process som ska synliggöra individens samlade kompetens oavsett var eller hur individen har skaffat sig den, exempelvis genom arbete, utbildning, föreningsliv eller fritid. Genom en valideringsprocess kan individen få sitt kunnande bedömt, vilket kan resultera i ett betyg eller intyg, som i sin tur kan förkorta individens studietid.

🚀 Valideringens struktur

✅ Inledande kartläggning

Innan en validering ska du erbjudas en inledande kartläggning hos din kommuns vuxenutbildning. I den inledande kartläggningen görs en överskådlig kartläggning av vad du har gjort i ditt liv för att se om det finns kunnande som kan vara relevant för en validering. Kommunen bedömer sedan om du är aktuell för validering.

✅ Information om validering hos Nordiskt Lärcenter

När du har blivit godkänd för validering kallas du till ett informationsmöte om validering på skolan.

✅ Fördjupad kartläggning

I nästa steg får du genomgå en djupare intervju med en lärare med relevanta ämnes- eller yrkeskunskaper och vid behov får du genomföra praktiska moment.

✅ Prövning och bedömning

För att få betyg behöver du genomgå en prövning som läraren bedömer och sätter betyg på. Om du inte vill göra en prövning finns det möjlighet att få ett intyg på de kunskaper som din lärare bedömer att du har.

✅ Kompletterande utbildning

När valideringen är klar ses din studieplan över för att planera in eventuella kunskaper som saknas.

📌 Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, tveka inte att kontakta vår support.

Vi önskar dig lycka till med dina studier och hoppas att din tid hos oss blir givande! 🎓