Service- och Installationselektriker med utökning för ECY-certifikat, 1500 poäng 

Vill du ha ett praktiskt yrke där du arbetar självständigt, löser problem och har en aktiv vardag? Då är utbildningen till service- och installationselektriker något för dig. 

Mål för utbildningen

Utbildningen syftar till att ge eleven:

  • fördjupade kunskaper om ellära, elsäkerhet och om de säkerhetskrav som gäller för elinstallationer,
  • förmåga att självständigt installera, underhålla och reparera elanläggningar,
  • kunskaper om komponenter, material och metoder enligt standarder och myndighetskrav,
  • förmåga att välja och använda rätt verktyg och material i arbetet,
  • förmåga att arbeta med utgångspunkt från ritningar med tillhörande handlingar,
  • kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området, samt
  • förmåga att arbeta elsäkert och ergonomiskt.

Övrigt

För att uppnå villkoren för en gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare ämnesnivåer samt ett komvuxarbete eller ett gymnasiearbete. 

Poängplan

KURS KURSKOD POÄNG
Dator- och kommunikationsteknik Nivå 1 DATR1000X 100
Energiteknik Nivå 1 ENER1000X 100
Entreprenörskap Nivå 1 ENTR1000X 100
Elteknik Nivå 1 ELTE1000X 100
Ellära Nivå 1 ELLA1000X 100
Installationsteknik Nivå 1 INST1000X 100
Installationsteknik Nivå 2 INST2000X 100
Styrteknik Nivå 1 STYR1000X 100
Automationsteknik Nivå 1 AUTM1000X 100
Industriell elmotorstyrning Nivå 1 INDL1000X 100
Fastighetssystem Nivå 1 FASE1000X 100
Kommunikationsnät Nivå 1 KOMM1000X 100
Säkerhetssystem Nivå 1 SAKE1000X 100
Installationsteknik Nivå 3 INST3000X 100
Komvuxarbete el- och energiprogrammet KVAREE 100
Totalt 1500

Kurstart & sista ansökningsdag 2025

Kursstart 4 augusti – Sista ansökningsdag 8 juni

Kursstart 13 oktober – Sista ansökningsdag 17 juli

Din framtida roll – vad gör en service- och installationselektriker?

Som service- och installationselektriker genomför du elinstallationer, arbetar oftast självständigt, löser problem och skapar trygga elmiljöer för både företag och privatpersoner. Du är expert på allt från felsökning och reparation till nyinstallationer av el i bostäder, kontor, industrier och offentliga miljöer. 

Service- och installationselektriker har en rörlig och varierad vardag där du förväntas klättra, krypa och balansera för att utföra installationer, underhåll och reparationer. Du planerar och dokumenterar ditt arbete, har kontakt med kunder och ansvarar ofta själv för att hämta material och hitta smarta och säkra lösningar.

Därför ska du välja Nordiskt Lärcenter

Hos oss får du en utbildning som leder till jobb. Vi kombinerar teori med mycket praktiskt arbete, så att du får rätt kunskaper, färdigheter och självförtroende för att lyckas som elektriker. 

Undervisningen är tydligt upplagd, konkret och anpassad efter verkligheten – så att du vet vad som väntar ute på arbetsplatserna. Vårt stöd, flexibilitet och moderna undervisning gör att du kan lyckas både i studierna och i arbetslivet.

Det här får du hos oss:

🛠️ Praktisk erfarenhet genom APL (arbetsplatsförlagt lärande)
Minst 15 % av utbildningen genomförs ute på en riktig arbetsplats. Där får du värdefull erfarenhet genom att arbeta med riktiga installationer under handledning av yrkesverksamma elektriker, samtidigt som du bygger viktiga kontakter för framtiden.

🌱 Stark yrkesprofil och personlig utveckling
Våra kurser är utformade för att ge dig både yrkesmässiga kunskaper och personlig utveckling, vilket gör dig väl förberedd för framtiden.

💻 Studiedator ingår
Få en studiedator som en del av ditt kurspaket – och den är din att behålla vid erhållet diplom! Vid påbyggnadskurser krävs att båda delarna studeras hos oss för att datorn ska bli din. 

🤝 Stöd när du behöver det
Få hjälp av vår Jourpedagog digitalt! Tillgänglig vardagar kl. 17:00–20:30 för att svara på dina studierelaterade frågor när läraren inte är tillgänglig. Allt sker smidigt online, där du är.

Praktisk information om utbildningen

Studieform: Heltidsstudier i klassrum 

Ekonomisk stöd: Utbildningen är studiemedelsberättigad – du ansöker om studiestöd via csn.se (Centrala studiestödsnämnden – CSN )

Förkunskaper: Du behöver ha avslutad grundskola eller motsvarande. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 20 år.

Godkända betyg i nivå 1 i ämnena Matematik, Engelska och Svenska/Svenska som andraspråk på gymnasial nivå, eller motsvarande.

B-körkort är en fördel vid arbete efter utbildningen.

Framtiden efter utbildningen

När du har slutfört utbildningen till service- och installationselektriker har du en stark och eftertraktad kompetens som gör dig redo för arbetslivet. Du kan arbeta med installationer, felsökning och service i allt från bostäder till industriella anläggningar. Det finns en stor efterfrågan på elektriker, så chanserna till jobb är goda.

Inom installationsbranschen finns det regleringar inom kollektivavtalet som medför att en färdigutbildning efter utbildning behöver ske på ett företag. Du får lön enligt kollektivavtal och bygger vidare på dina kunskaper i verkliga projekt. När du har samlat 1600 timmar som lärling kan du ansöka om ECY-certifikat.

 🔗 Läs mer hos ECY – Elbranschens Centrala Yrkesnämnd

Har du erfarenhet sedan tidigare?

Om du redan har arbetat inom El & Energi eller har kunskaper från tidigare utbildning – beskriv detta noggrant i din ansökan. Tidigare erfarenhet kan ge möjlighet till validering och förkortad utbildningstid.

Ta första steget mot ett yrke med framtid!

 

Ansök nu